Hindoestaanse Tamil Bruiloft - Reisverslag uit Tambaram, India van Yogini en Sanne - WaarBenJij.nu Hindoestaanse Tamil Bruiloft - Reisverslag uit Tambaram, India van Yogini en Sanne - WaarBenJij.nu

Hindoestaanse Tamil Bruiloft

Blijf op de hoogte en volg Yogini en Sanne

19 Oktober 2012 | India, Tambaram

Bruiloft deel 1 door Sanne
Twee weken van tevoren kreeg David (baas in het hostel) een uitnodiging voor een bruiloft. Hij is vrienden met de moeder van de bruid. Wij kregen ook de uitnodiging te zien. Super groot en heel mooi. David vroeg of we zin hadden om mee te gaan. Natuurlijk zeiden we ja!
De bruiloft bestond uit twee delen, 17 en 18 oktober.

Woensdag 17 oktober.
Als je naar een bruiloft gaat moet je een zijden sari aan. Yogini heeft een eigen maar ik niet. Gelukkig kreeg ik een zijden sari van één van de housemothers in het hostel te leen.

Het begon ‘s avonds om half zeven. Het was in een super mooi gebouw behangen met allemaal lichtjes. Voor het gebouw stonden 2 spandoeken met foto’s en tekst over de bruiloft. Toen we naar binnen gingen stond er een fanfare. Binnen was een fontein en aan de rechter kant stonden er 3 meiden achter een tafel waar bloemen en rozenwater op stond.
Er waren een aantal verklede personen in een dierenpak. Je kon popcorn, ijs en een suikerspin krijgen. Ook was er een camera ploeg en een man die foto’s aan het maken was. We gingen gelijk naar boven. Daar was een grote zaal. Aan de linker en rechter kant was een podium. Wij gingen bij het podium zitten waar een band aan het spelen was. Als je wilde mocht je op het podium een liedje zingen.

Ik voelde me wel een beetje bekeken. Waarschijnlijk vroeg iedereen zich af wat wij er deden. Het zag er denk ik ook wel raar uit omdat we óveral foto’s van aan het maken waren. ;)

Om half 9 gingen we naar beneden om te eten. Iedereen krijgt er te eten. Super duur omdat er zo’n duizend mensen naar een bruiloft gaan. Het was heel lekker en heel uitgebreid. Net als bij de functie zit je met z’n allen in rijen van een bananenblad te eten. Na het eten kregen we een tas waar het bedankje in zat. In de tas zat een kokosnoot, mangobladeren en iets zoets (soort suiker).

Daarna gingen we weer naar boven naar de band. Rond half negen gingen we naar buiten omdat er vuurwerk afgestoken werd. Dat was goed getimed want op dat moment kwam het bruidspaar eraan! En dat terwijl David had gezegd dat het bruidspaar pas de volgende dag zou komen! Hij heeft er duidelijk geen verstand van…

Het bruidspaar zat op een kar die helemaal versierd was met bloemen. De fanfare liep voor hun uit. Toen stapten ze uit en zagen we goed hoe ze eruit zagen. De bruid was gekleed in een super dure zijden sari. Ook was ze helemaal behangen met sieraden. Ik vond haar er eerlijk gezegd niet zo heel mooi uit zien. De man was ook in traditionele Indiase kleding gekleed.

Toen ze uitstapten kwamen er allemaal mensen naar hun toe. De één had een kokosnoot vast. Na die een paar keer rondgedraaid te hebben gooide hij hem op de grond. Ook kwam er een blad met allemaal offer spullen die ze in de fik staken en ook een paar keer rond draaide. Als laatste was er een vrouw die met rozenwater kwam en zette daarmee een stip op het voorhoofd van de bruid en bruidegom.

Toen ze in de zaal kwamen werden er foto’s van ze gemaakt. We zagen nog iemand die traditionele Indiase kleding droeg. Hij was de broer van de bruid en stond ook op één van de spandoeken.

Daarna waren ze een poosje weg. Toen ze weer kwamen droeg de man een pak. Ze liepen samen het podium op. Allemaal mensen gingen mee het podium op, wij ook. Er werden een paar feesthoedjes opgezet en foto’s gemaakt. Toen kwam de bruidstaart (super klein). Er zat op de taart een soort lotusbloem die openging toen het kaarsje aangestoken werd. Ook werd er met confetti geknald. De bruid sneed de taart aan en deed een stuk taart bij de bruidegom in de mond. Daarna sneed de bruidegom een stukje en deed een stuk taart bij de bruid in de mond.

Toen was het tijd voor cadeautjes. Het bruidspaar ging op de foto met degene van wie het cadeau was. Dit ging de hele tijd zo door. Rond kwart voor tien zijn we weggegaan ondanks dat het nog niet helemaal was afgelopen.

Deel 2 van de bruiloft 18 oktober door Yogini

Vandaag was het officiële gedeelte van de bruiloft. Het begon om half 8 in de ochtend. De bruidegom was met een hindoestaanse priester en met zijn familie iets aan het doen met een boom, en wassen. Wat precies weet ik niet. We zagen de bruid in een oranje sari.

Wat later kwam ze ook het podium op, en ik denk dat de dozen met de trouw sari en de bloemenslingers toen gezegend werden. Daarna gingen ze in ieder geval weer weg.

Op een gegeven moment zagen we op de schermen die overal in de mahal (zaal voor speciale gelegenheden zoals huwelijken en functies) hingen een foto van onszelf, ik met mijn camera in mijn hand, als reclame voor een digitale fotostudio. Als ze dat nou even gezegd hadden dat ze een foto gemaakt hadden had ik iets vrolijker gekeken.

Even later kwam de bruid binnen en werden er foto’s van haar gemaakt. De bruid kwam nu in haar echte trouwsari wat traditie getrouw een rode sari is. Ze had allemaal bloemen in haar haar, en was weer rijkelijk versierd met goud en bloemen.

De bruid en de bruidegom liepen samen het podium op. Eerst werden de voeten van de ouders van de bruidegom met water, en melk gewassen en daarna met sandelpasta ingesmeeerd door de bruidegom. Later de voeten van de ouders van de bruid, door de bruid. Daarna gingen de ouders van de bruid en de bruidegom geld uitwisselen. Ondertussen werd er een vuurtje aangemaakt.

Daarna kwam het gedeelte van de tali. Er was een kokosnoot met een klein stukje touw dat om de pols van de vrouw gebonden werd daarna legde de priester het touwtje van de tali op een kokosnoot op een metalen blad, de kokosnoot lag omringd met jasmijnblaadjes en rijst. De kokosnoot werd door meerdere mensen gezegend. En ging de zaal rond. Terwijl de kokosnoot de zaal rond ging, ging er ook een schaal met rijst rond, iedereen pakte een beetje rijst.

Toen ging de bruidegom de tali. (een touwtje met een gouden ornament) omknopen bij de vrouw. Hier draait het dus allemaal om. Na het omdoen van de tali, kreeg de bruid een rode stip en een streep met rood tukumbar op haar hoofd. Dat is een teken dat ze nu een getrouwde vrouw is. Toen dat gedaan was, gingen ze bloemenslingers omwisselen van elkaar.

Opeens zat er een aap op het podium, hoe die er precies opgekomen is weet ik niet. Hij zou ook best van buiten gekomen kunnen zijn. Maar de aap pakte een banaan, at hem op, pakte nog twee bananen en wandelde weer rustig weg, Niemand kon ons vertellen of dit altijd is, of dat het zomaar gebeurde. Wel heb je ook een apengod in India dus het zou zomaar bij het ritueel kunnen horen.

Als laatste werden er door familieleden gouden plaatjes aan en touwtje geknoopt en die werden om het hoofd van de bruid en de bruidegom vastgemaakt.

We dachten dat we weg zouden gaan maar, nee hoor. Beneden aangekomen kregen we een uitgebreid traditioneel Tamil ontbijt. Dosa (rijstpannekoekje) en poori, idly, en sambar en ricemouth. Na het eten gingen we nog met het bruidpaar op de foto en om kwart voor 10 gingen we weer weg.

Het was zeer bijzonder om een hindoestaanse bruiloft mee te maken, maar helaas begrepen we een hoop dingen niet van wat we gezien hadden. Maar wie weet kan iemand ons dat nog uitleggen.

Morgen vertrekken we voor 5 dagen naar Pondicherry, hopelijk wordt het wat beter weer. Want het regenseizoen is opeens echt begonnen, en dat betekend dus echt heel veel regen!!!

• 21 Oktober 2012 - 09:41

Marlies:

Ongelooflijk, wat een enorme belevenis! Supertof om meegemaakt te hebben!
    Succes met jullie regendansjes :) en heel veel plezier in Pondicherry!

Tof dat de kaart goed is aangekomen, Yogini! Top!
    Groetjes! x

• 21 Oktober 2012 - 14:39

Petra:

Een hele belevenis om zo'n bruiloft mee te mogen maken. Wat zagen jullie er ook mooi uit.Vooral de versieringen in de haren. Hopelijk valt het mee met de regen. Veel plezier nog. gr de waaijtjes

• 22 Oktober 2012 - 09:27

Erik En Wietske Tiemens:

wat bijzonder om zo'n bruiloft mee te maken, dat gaat er echt heel anders aan toe!
    Geniet van jullie tijd daar en hopelijk wordt het daar nog een beetje droog...

Groeten, Erik, Wietske, Ruben, Thomas, Eva en Sara

• 23 Oktober 2012 - 12:15

Marita:

Wat leuk om jullie verhalen te lezen en zo op de hoogte te zijn van jullie avonturen!! Liefs vanuit Deventer!!

• 26 Oktober 2012 - 01:20

Mark:

Dan toch liever een "hollandse" bruiloft met electro/techno op het feest :)
    Mooie foto's btw en nog veel plezier daar!

• 08 November 2012 - 14:17

Opa Van Veen:

hallo Yogini,

Jouw postkaart ontvangen hartelijk dank.
    Nog een maandje en dan ben je weer thuis.
    Je kunt dan je belevenissen zelf vertellen en mogelijk met foto's toelichten.
    Zoals die bruiloft lijkt mij uitermate geschikt gezien de vele handelingen e.e.a. tot te lichten.
    Hartelijke groeten ook voor je reisgenoot.

Opa

• 20 November 2012 - 14:11

Gerda Groothuis:

Nou Mark....elektro/techno.....?? (haha!!) Maar wat een leuke ervaring om mee te maken! Heel bijzonder!